Maak je eigen toekomst – Elon Musk

Wij mensen kunnen soms meer dan we zelf voor mogelijk houden. Maar 0.01% van de bevolking is zodanig belangrijk voor deze wereld, dat ze de geschiedenisboeken ingaan als een cruciaal onderdeel van de ontwikkeling van de mensheid. Elon Reeve Musk is één van deze mensen. 

“When something is important enough,
YOU DO IT
even if the odds are not in your favor”
- Elon Musk

Ongetwijfeld dat je de naam Elon Musk weleens voorbij hebt zien komen. Hij is de medeoprichter en directeur van het immens populaire automerk Tesla en heeft zijn eigen bedrijf SpaceX, met als doel om Mars (en andere leefbare planeten) te koloniseren. Tevens is hij de op een na rijkste man op aarde (Forbes 2021), en heeft hij alleen nog Jeff Bezos boven zich staan. Hij heeft als doel, om de wereld beter achter te laten dan hoe hij erin is gekomen.

Het is natuurlijk prachtig om te zien hoe Elon Musk er nu voor staat. Maar hoe is dat eigenlijk allemaal begonnen? Je wordt natuurlijk niet van de een op de andere dag zo immens succesvol zoals hem… maar misschien wel met de juiste instelling, geduld en natuurlijk de ijzeren wil die nodig is om te slagen.

Elon Musk was al vanaf jonge leeftijd een ware ondernemer 

Vanaf jonge leeftijd was Musk al actief met het bedenken en uitvoeren van zijn ondernemingsplannetjes. Zo ontwikkelde hij samen met zijn broer een van de allereerste videospellen ooit, genaamd “Blastar”. Vervolgens verkochten zij de sourcecode hiervan voor niet minder dan $500. Best veel voor twee kinderen in die tijd.

Wat ook niet veel mensen weten, is dat Elon Musk, nogmaals gezamenlijk met zijn broer, op 24-jarige leeftijd een bedrijf heeft opgericht genaamd Zip2 (origineel Global Link Information Network). Ze wilden hiermee bedrijven helpen om een online-aanwezigheid te creëren. Dit was in 1995, een tijd waarin slechts een aantal bedrijven het nut zagen van een website.

Ze hadden een zeer moeilijk opstartperiode. Veel klanten weigerde hun services, en ze werden zelfs ronduit belachelijk gemaakt door bedrijven. Uitspraken zoals “Internet? Dat is echt het domste wat ik ooit heb gehoord” waren standaard. Uiteindelijk werd het bedrijf wel succesvol, en werd deze verkocht voor 307 miljoen dollar, waarvan Elon er 22 miljoen kreeg.

Elon Musk is verantwoordelijk voor het PayPal wat we nu kennen

Musk richt na de verkoop van Zip2, gelijk een ander bedrijf op in 1999. Ditmaal met andere partners en zonder zijn broer. Een online bank genaamd X.com – Wat in 2000 al fuseerde met wat we nu allemaal kennen als Paypal. Hij wordt hier de CEO van, en bouwt Paypal verder uit tot de meest succesvolle en bekende bank in heel de wereld. Niet lang daarna, in 2002, wordt het bedrijf verkocht aan eBay voor 1,5 miljard dollar. Elon Musk casht zelf een lekkere 180 miljoen dollar.

Zo succesvol worden als Elon Musk

Elon Musk is een ware inspiratie. Iemand die immens hard heeft gestreden om zijn bedrijven succesvol te maken. Het is hem meermaals gelukt, dus we kunnen hier niet spreken van een gelukkige toevalstreffer. Zoals Musk zelf al aangeeft:

“I think it is possible for ordinary
people to choose to be extraordinary.”
- Elon Musk

Hij was een simpele jongeman toen hij op zijn twaalfde al begon. En datzelfde geldt toen hij op zijn 24ste Zip2 oprichtte. Een normale jongeman met een idee. Een doel. Een onuitputbare wilskracht, en het vermogen om soms wel 100 uur per week bezig te zijn met zijn onderneming. Hij was ieder moment van de dag bezig met het perfectioneren van zijn onderneming.

Het lijkt voor de meeste startende ondernemers onmogelijk om te komen waar Musk nu is. Maar dat is het niet. Wat veel ondernemers missen, is een realistisch doel. Iets om naar toe te werken. En daarnaast, moet men minder bang zijn om te falen. Des te meer je faalt, des te meer je leert. Elon Musk heeft talloze tegenslagen gehad, maar is hier kop boven schouders iedere keer bovenuit gestegen. Wilskracht. Iets waar eenieder iets van kan leren.

Verbetering op aarde met Tesla 

Tesla (opgericht 2003) is een van de meest succesvolle bedrijven van Elon Musk waar hij tevens zelf CEO van is. Tesla is een autobedrijf wat bekend staat om haar elektrische voertuigen. Elon heeft de leiding over alle productontwerpen, engineering en de wereldwijde productie van deze voertuigen. Veel werk, veel invloed en veel stress. Precies zoals hij het zelf ook wil.

Het doel is om uiteindelijk alle auto’s die gebruik maken van fossiele brandstof te vervangen en een betere leefomgeving te creëren voor alle mensen. Dit is de zogenoemde verandering waar Musk het altijd over heeft. Hierbij komt zijn quote weer ontzettend goed van pas: 

“When something is important enough,
YOU DO IT
even if the odds are not in your favor”
- Elon Musk

Zoals we allemaal weten, hebben we weinig tijd meer om het milieu te verbeteren. Het is nu of nooit. En als het aan Elon ligt, is het nu. Zelfs met alle tegenslagen, gaat hij er nog steeds voor de volle 100% voor. Prachtig en inspirerend om te zien.

Ook de ruimte is niet veilig voor Elon Musk met SpaceX

Waarom zou de mensheid alleen maar op de aarde wonen? Goede vraag. Elon stelde zichzelf deze vraag vast duizenden keren voordat hij samen met een aantal anderen het ruimtebedrijf SpaceX oprichtte.

Met het bekende ruimtevaartuig “Starship” wil Musk een vaartuig ontwikkelen die een ware gamechanger kan zijn voor de ruimtevaart. Een herbruikbaar transportsysteem dat tot wel 100 mensen per keer kan vervoeren, naar bijvoorbeeld de planeet Mars.

Het idee van SpaceX is om multi-planetair te gaan leven. Dus simpelweg gezegd, andere planeten koloniseren. Nieuwe grondstoffen, nieuwe mogelijkheden…en natuurlijk een antwoord op het voortbestaan van de mens. Want niemand weet hoelang de mens nog kan voortbestaan op aarde.

De toekomstplannen van Elon Musk

Hij wil zich vooral bezighouden met de SpaceX en Tesla, deze verder perfectioneren en waarschijnlijk zijn opvolgers klaarstomen om zijn plek in te nemen. Want eerlijk, Musk is zelf ook niet meer de jongste (50 jaar), en iemand anders moet straks zijn immens grote schoenen gaan vullen en zijn visie voor deze planeet (en alle andere) doorzetten.

Met zekerheid kunnen we zeggen dat Elon een van de meest invloedrijke en inspirerende mensen van deze tijd is. Iemand waar men waarschijnlijk over duizend jaar nog steeds over zal spreken, misschien wel vanuit hun knusse huisje op Mars.

Hij wil zich vooral bezighouden met de SpaceX en Tesla, deze verder
perfectioneren en waarschijnlijk zijn opvolgers klaarstomen om zijn plek in te nemen. Want eerlijk, Musk is zelf ook niet meer de jongste (50 jaar), en iemand anders moet straks zijn immens grote schoenen gaan vullen en zijn visie voor deze planeet (en alle andere) doorzetten. Met zekerheid kunnen we zeggen dat Elon een van de meest invloedrijke en inspirerende mensen van deze tijd is. Iemand waar men waarschijnlijk over duizend jaar nog steeds over zal spreken, misschien wel vanuit hun knusse huisje op Mars.

De Legends Collectie is geïnspireerd op deze succes verhalen. Herken jij jezelf in 
“When something is important enough, YOU DO IT even if the odds are not in your favor” neem dan een kijkje in onze collectie voor een eindbaas cap of t-shirt in de trendkleuren van nu.